Τραυματισμοί και ατυχήματα

Κατηγορία: 

 • Χώρα προορισμού

Η συχνότητα ενός ατυχήματος, ακόμη και θανατηφόρου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή η πιθανότητα κάποιος ταξιδιώτης να πέσει θύμα βίας είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι να προσβληθεί από κάποια "εξωτική" ή τροπική ασθένεια. Τα τροχαία ατυχήματα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στους ταξιδιώτες. Ακολουθούν οι πνιγμοί, φόνοι- αυτοκτονίες, αεροπορικά δυστυχήματα, δαγκώματα ζώων.

Τροχαία ατυχήματα

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο σοβαρής αναπηρίας ή απώλειας ζωής σε ταξιδιώτες που πραγματοποιούν διεθνή ταξίδια σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οργανωμένη ιατρική φροντίδα δεν είναι διαθέσιμη άμεσα. Επίσης σε αυτές τις χώρες η νομοθεσία για την οδική ασφάλεια είναι περιορισμένη ή εφαρμόζεται ανεπαρκώς. Τα τροχαία ατυχήματα είναι το αποτέλεσμα μιας ποικιλίας παραγόντων συμπεριλαμβανομένου του ανεπαρκούς σχεδιασμού των δρόμων, των επικίνδυνων συνθηκών, της ανεπαρκούς συντήρησης των οχημάτων, της απειρίας των οδηγών και της έλλειψης θεωρητικών γνώσεων, της απροσεξίας πεζών και ποδηλατιστών, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Σ' αυτούς τους παράγοντες, που μπορούν να αποφευχθούν στο σύνολό τους, πρέπει να προστεθεί και η επιθετική οδήγηση. Κάποιες πρακτικές συμβουλές που θα μπορούσαν να δοθούν στους ταξιδιώτες ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να εμπλακούν ή να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα είναι:

Γενικά:

 • Διασφάλιση ιατρικής ασφάλισης στη χώρα προορισμού
 • Προσοχή σε χώρες όπου η οδήγηση γίνεται στο αντίθετο διάζωμα
 • Αποφυγή οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ
 • Αποφυγή οδήγησης σε οχήματα που δε διαθέτουν ζώνες ασφαλείας
 • Οι ταξιδιώτες θα πρέπει:
 • Να έχουν πλήρη ιατρική κάλυψη σε περίπτωση ασθένειας ή  ατυχήματος
 • Να έχουν μαζί τους διεθνή άδεια οδήγησης.
 • Να έχουν ενημερωθεί για τους κανόνες οδήγησης, την απόκτηση οχήματος καθώς και την κατάσταση των δρόμων στις χώρες που πρόκειται να ταξιδέψουν.
 • Πριν από την ενοικίαση ενός οχήματος να ελέγχουν προσεκτικά εάν το αυτοκίνητο διαθέτει ζώνες ασφαλείας και αερόσακους, εάν οι τροχοί είναι σε καλή κατάσταση και αν υπάρχει διαθέσιμη ρεζέρβα, αν τα φρένα και τα φώτα λειτουργούν σωστά. Ακόμη εάν υπάρχουν παιδιά στο ταξίδι να μεριμνήσουν για κατάλληλες ζώνες ασφαλείας και παιδικά καθίσματα.
 • Να ενημερωθούν για ανεπίσημους κανόνες στους δρόμους π.χ. σε κάποιες χώρες συνηθίζεται ή χρήση κόρνας ή το αναβόσβημα των φώτων πριν το προσπέρασμα.
 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις χώρες όπου οι οδηγοί χρησιμοποιούν στην αντίθετη πλευρά του δρόμου από αυτή που συνηθίζεται στη χώρα τους.
 • Να μην οδηγούν σε επαρχιακούς δρόμους ή σε δρόμους με ανεπαρκή φωτισμό.
 • Να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή φαρμάκων και να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Να οδηγούν πάντα εντός των επιτρεπτών ορίων ταχύτητας
 • Να φροντίσουν για την προμήθεια κράνους όταν ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι διαθέσιμο καθώς η χρήση του είναι απαραίτητη για τους ποδηλάτες και τους μοτοσικλετιστές.

Ατυχήματα στον υδάτινο χώρο

Οι υδάτινοι χώροι όπου μπορούν να αναπτυχθούν ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι οι παραλίες, οι λίμνες, τα ποτάμια, οι κολυμβητικές πισίνες και οι πισίνες υδροθεραπείας. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να μειωθούν λαμβάνοντας απλές προφυλάξεις και υιοθετώντας ασφαλή συμπεριφορά.

Οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία είναι οι πνιγμοί και οι τραυματισμοί ιδιαίτερα στο κεφάλι και στην σπονδυλική στήλη. Υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο θάνατοι κάθε χρόνο και μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία σε άτομα που έχουν επιζήσει, οφείλονται σε πνιγμούς. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα παιδιά, στα οποία το ατύχημα μπορεί να συμβεί σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και σε σχετικά μικρή ποσότητα νερού. Η ελλιπής επιτήρηση από τους ενήλικες είναι ο κύριος λόγος στον οποίο οφείλεται αυτή η αυξημένη συχνότητα.

Ο πνιγμός αποτελεί κίνδυνο και για όσους ασχολούνται με το ψάρεμα. Η πτώση σε κρύο νερό φορώντας βαριά ρούχα, έχει σαν αποτέλεσμα τον πνιγμό καθώς εμποδίζεται η ικανότητα κολύμβησης.

Οι τραυματισμοί οφείλονται συνήθως σε ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια καταδύσεων όταν το νερό είναι ρηχό ή όταν υπάρχει πρόσκρουση σε αντικείμενα που βρίσκονται κάτω από το νερό (π.χ. σε βράχο). Επίσης σε άλλες περιπτώσεις το νερό μπορεί να είναι βαθύτερο από όσο φαίνεται. Το χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, διάσειση, απώλεια μνήμης και αισθήσεων. Οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης από την άλλη, μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα ποικίλου βαθμού παραπληγία ακόμη και τετραπληγία.

Οι πνιγμοί στους ενήλικες σχετίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις με την κατανάλωση αλκοόλ το οποίο μειώνει την ικανότητα κρίσης και άμεσης αντίδρασης.

Εάν κάποιοι ταξιδιώτες σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν κοντά σε υδάτινο χώρο πρέπει να είναι ενήμεροι ώστε να λάβουν τις ακόλουθες προφυλάξεις:

Γενικά

 • Ιδιαίτερη προσοχή σε καταδύσεις με μεγάλο βάθος
 • Αποφυγή κολύμβησης κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Απαραίτητη η συνεχής επιτήρηση των παιδιών

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει:

 • Να υιοθετήσουν ασφαλή συμπεριφορά σε όλες τις δραστηριότητές τους στο νερό, να χρησιμοποιούν σωσίβια όπου είναι απαραίτητο, να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις παλίρ- ροιες και στα ρεύματα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των πινακίδων που βρίσκο- νται στις παραλίες.
 • Να φροντίζουν για τη συνεχή επιτήρηση των παιδιών όταν βρίσκονται κοντά σε νερό.
 • Να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού πριν από κάθε δραστηριότητα μέσα ή κοντά σε νερό.
 • Να ελέγχουν προσεκτικά το βάθος του νερού πριν την κατάδυση σε αυτό και να αποφεύγουν τις καταδύσεις σε θολό νερό γιατί μπορεί να υπάρχουν αντικείμενα κάτω από αυτό που δεν είναι ορατά.
 • Να μην κολυμπούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κίνδυνος από εκδηλώσεις βίας

Η βία είναι ένας προεξέχων κίνδυνος σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Οι τουρίστες, όπως και οι ταξιδιώτες που κάνουν επαγγελματικά ταξίδια αποτελούν συχνό στόχο, ιδιαίτερα σε χώρες με αυξημένη εγκληματικότητα. Ωστόσο κάποιες λογικές προφυλάξεις, όπως το να αποφεύγουν να έχουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα, να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, να κλειδώνουν τις πόρτες του αυτοκινήτου τους και να αποφεύγουν τις ερημικές περιοχές και τις απομονωμένες παραλίες, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο.