Πληροφορίες

Ο Νομός Λέσβου ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και περιλαμβάνει το ομώνυμο νησί της Λέσβου, τη Λήμνο και τον Άη Στράτη, που αποτελούν τρεις αυτόνομους Δήμους αντίστοιχα. Η Λέσβος είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί και η πρωτεύουσά του Μυτιλήνη είναι η έδρα της Περιφέρειας και του Νομού και αποτελεί εμπορικό και πνευματικό κέντρο, ενώ άλλες σημαντικές κωμοπόλεις είναι η Μήθυμνα, το Πλωμάρι, η Αγιάσος και η Καλλονή. Οι κάτοικοι της Λέσβου ασχολούνται, εκτός από τον τομέα των υπηρεσιών, με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και την τουριστική βιομηχανία. Το νησί θεωρείται πατρίδα του ούζου, ενώ φημίζεται για τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι, και τα αλιεύματα των κόλπων της Καλλονής και της Γέρας. Η Λέσβος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ψηφιδωτό αξιοθεάτων, με πολλές και μοναδικές φυσικές ομορφιές, σπάνια γεωλογικά μνημεία, τρομακτικές εναλλαγές στα τοπία του, σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, γραφικούς οικισμούς, υγροβιότοπους, πεζοπορικές διαδρομές, μουσεία, γνωστά προσκηνύματα και ξεχωριστή τοπική κουζίνα. Ολόκληρο το νησί είναι ενταγμένο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, με σημείο αναφοράς το Απολιθωμένο Δάσος στο δυτικό του άκρο.

Η Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου κατά τους αρχαίους, βρίσκεται βορειοδυτικά της Λέσβου και είναι ένα μεγάλης έκτασης ηφαιστειογενές νησί με πρωτεύουσα το λιμάνι της Μύρινας, γνωστό και ως Κάστρο. Η τοπική οικονομία βασίζεται στην κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία, καθώς και στον τουρισμό, το εμπόριο και τη ναυτιλία. Φημίζεται για το γλυκό κρασί που παράγει, ενώ οι υπέροχες θάλασσες, οι αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί και η ηρεμία του τοπίου την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για επισκέπτες.

Ο Άη Στράτης βρίσκεται νοτιοδυτικά της Λήμνου και είναι το πιο απομονωμένο νησί του Αρχιπελάγους. Το λιμάνι, που αποτελεί και τον μοναδικό οικισμό, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του λοφώδους νησιού. Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την κτηνοτροφία, ενώ η τουριστική ανάπτυξη είναι περιορισμένη. Το νησί υπήρξε γνωστός τόπος εξορίας στις διάφορες περιόδους πολιτικής κρίσης του 20ού αιώνα και σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι, όπως ο Ρίτσος, ο Λειβαδίτης και ο Κατράκης, εκτοπίστηκαν εκεί. Το νησί είναι ιδανικός τόπος για ήσυχες διακοπές, ενώ αποτελεί γνωστό ψαρότοπο για όσους ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα.